чийзкейк

Стандартен

знаете ли кой е най-вкусният чийзкейк на света? или поне най-вкусният който аз съм яла някога 🙂

чийзкейка с боровинки, който правят в KFC – това е отговора, просто няма по-добър от него! невероятен е!

предполагам рецептата му е тайна, а може и да не е. както и да е, ако някой случайно знае оригиналната рецепта, може да я сподели. моля 🙂

все пак реших да се опитам да направя бледо подобие. намерих най-различни рецепти за най-различни чийзкейкове. харесах си една, която според мен се доближава до вкуса на любимия ми чийзкейк (ще докладвам после) и днес я спретнах.

това е една рецепта на Бон Апети, която аз попромених тук-там:

Черешов чийзкейк с шоколадово-бадемов блат

чийзкейк с боровинкинеобходимите продукти

за блата:
200 г какаови бисквити (сложих бели, Еверест – мляко)
50 г сурови бадеми (пропуснах ги. обикновено това искам да кажа, когато има зачеркнат продукт в рецептата)
2 с. л. захар
60 г краве масло


за плънката:
1/2 кг извара
100 г заквасена сметана
1 ч. ч. захар
2 ванилии
3 яйца

за топинга:
1 с. л. желатин
1 капка бадемова есенция
1/2 кг череши
2–3 с. л. захар
2–3 с. л. вода
1 с. л. сок от лимон
(сложих едно бурканче конфитюр с цели плодове от боровинки, 360г. само плода, без бурканчето :mrgreen: )

Начин на приготвяне:

1. Бисквитите се натрошават, а бадемите се смилат. Поставят се в кухненския робот и заедно с маслото и захарта се размесват. Получените лепкави трохи се изсипват в кексова форма и се притискат с лъжица към дъното и стените й, така че да се образува ръбче. Блатът се пече 10–15 минути при температура 200–220 градуса.

блат (1) блат (2) блат (3)

2. Плънката се приготвя, като изварата и сметаната се разбиват в кухненски робот или с миксер до пълното им хомогенизиране. Прибавят се захарта и ванилията и при непрекъснато бъркане се слагат яйцата. Полученият крем се разпределя върху изпечения блат и се пече около 20–30 минути при температура от 160 градуса.

плънка (1) плънка (2) плънка (3)

плънка (4) плънка (5)

3. Желатинът се разтваря в малко хладка вода. (изглежда като прозра4ен грис като набъбне. след което се слага на водна баня, на слаб огън, добре е да се бърка непрекъснато. след като стане на гъст хомогенен сироп се сваля от огъня. много е важно да е на слаб огън и желатина да не завира. охлажда се, така че сместа да е приятно топла, не гореща.) Всички останали продукти се слагат в тенджерка, за да кипнат. Варят се около 2–3 минути, към тях (конфитюра) се прибавя набъбналият вече желатин с непрекъснато бъркане и топингът се сваля от огъня. Разпределя се върху изпечения и охладен блат и кейкът се оставя да се охлади.

топинг

пп вкуса няма нищо общо с чийзкейка от KFC, но пък стана МНОГО вкусен. 😀

Един отговор »

  1. Аз съм голям любител на чийзкейковете, изпробвала съм всякакви вариации. Почти 100% съм сигурна, че този в KFC не се пече – нито платката, нито крема. А кремът най-вероятно е от някакво сирене тип Филаделфия или Маскарпоне + сметана. Изварата много променя вкуса 🙂

    Но този ти се е получил много добре и изглежда страшно вкусен 🙂

  2. Моят най-вкусен чийз-кейк е този: бисквити и масло за блата, също както при теб, но не ги пека. Сместа отгоре: половин килограм по-прясна и гладка извара, една чаша захар, една кофичка заквасена сметана, едно пакетче от сухата сметана, разбита с мляко или вода, както е на опаковката, половин кофичка кисело мляко (може и без него), две пакетчета желатин, оставен да набъбне и после разтворен на водна баня. Всичко това го изсипвам върху блата (в тортена форма или друг съд). Като се стегне, се украсява с малини, потопени в гъст захарен сироп. Идеално е!
    Рецептата е от Израел. Тамошните извари са пълномаслени, а нашите – обезмаслени, затова трябва да добавяме сметана.

  3. инетересна рецепта, благодаря.

    веднага я добавям в големия тефтер и определено ще я опитам 🙂

  4. Pingback: чийзкейк на столче « simplyblue

  5. мога да дам рецепта за чийз кейк,която е по-вкусна и от любимия ми в КФС. пакет бисквити може и 1и половина ,най-добре е да са маслени се натрошават се ,за крема 400 гр крема сирене филаделфия,600 гр заквасена сметана ,150 гр захар,ванилия /аз ползвам течна на д-р Йоткер ванилово масло невероятна е/,а сладкото от боровинки си го правя сама ,замразени боровинки с черна захар на котлон на бавен огън става фантазия .натрошените бисквити размесвам с част от крема за да слепнат парченцата и оформям основата след това изсипвам остатъка от крема и като се стегне в хладилника крема слагам и сладкото от боровинки става невероятно вкусно

Вашият коментар